Potrawka z tego przepisu jest szybka w przygotowaniu, a dodatek serka topionego sprawia, że danie jest kremowe i pyszne. Czego chcieć więcej? :) Można podawać ją z makaronem, ryżem lub ziemniakami. Wybór należy do Ciebie :)
Składniki:
1 podwójny filet z kurczaka
20 dag pieczarek
2 marchewki
olej
przyprawa do kurczaka
sól
natka pietruszki
2 łyżki śmietany 12 %
1 serek topiony - 100 g
Szybka potrawka z kurczakiem w kremowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na małą kostkę. Następnie wrzucić na gorący olej, posypać przyprawą do kurczaka i smażyć około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie podlać małą ilością wody, przykryć pokrywką i dusić około 20 minut.
2.Pieczarki umyć, pokroić w ósemki i usmażyć na tłuszczu. Marchewkę pokroić w plasterki lub w drobną kostkę i ugotować w lekko osolonej wodzie, aż marchewka będzie miękka.
3.Pieczarki i marchewkę przesypać do mięsa i chwilę razem dusić, następnie dodać śmietanę rozmieszaną z 1/2 szklanki wody i wymieszać. Po chwili dodać serek topiony, mieszać do czasu aż się rozpuści, a całość zagotuje. Podawać z ziemniakami, makaronem lub ryżem. Posypać natką pietruszki.
Komentarze