Szpinakowo-groszkowa salsa

0 (0 ocen)

  • 20 min

Bardzo fajny dodatek warzywny do grzanek, kanapek oraz jako obłożenie pieczonych mięs np kurczaka czy ryb.

  • 20 min

Składniki:



  • 250g liście świeżego szpinaku
    100g mrozonego groszku cukrowego
    1 cebula
    1 zabek czosnku
    50ml oliwy z oliwek
    sól
    pieprz

Szpinakowo-groszkowa salsa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Liście szpinaku płuczemy trzy razy w wodzie by wypłukać z nich piasek, osuszamy w wirówce do sałaty i siekamy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy (niezbyt mocno ) oliwę. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę i szklimy na oliwie. Do miękkiej cebuli dodajemy liście szpinaku, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz mrożony groszek (nie trzeba go wcześniej rozmrażać). Podgrzewamy jeszcze 2 minuty. Całość doprawiamy do smaku sola i pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy