Szpinakowe klopsiki na zielonym makaronie

0 (0 ocen)

Zdrowe i smaczne danie pełne szpinaku, nie tylko dla dzieci.

Składniki:

  • 40 dag mielonego mięsa z indyka
    20 dag szpinaku (może być mrożony)
    kajzerka
    1 jajko
    1 średnia marchewka
    20 dag makaronu (u mnie kokardki)
    200 ml śmietany kremówki
    2 ząbki czosnku
    gałka muszkatołowa
    łyżka masła
    sól, pieprz






Szpinakowe klopsiki na zielonym makaronie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzej masło,wrzuć szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podduś, aż woda odparuje.( Połowę szpinaku odłóż.) Marchewkę umyj, oczyść, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dołóż na patelnię. Wymieszaj, przypraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Ostudż.
  • 2. Do mięsa mielonego dodaj namoczoną i odciśniętą kajzerkę. Wbij jajko i połącz z wystudzoną masą szpinakowo-marchewkową. Dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na godzinę do lodówki.
  • 3. Z masy mięsnej formuj niewielkie kulki i wrzucaj do posolonego wrzątku. Gotuj ok.7-10 minut.
  • 4. Makaron ugotuj al dente wg. przepisu na opakowaniu. Przelej zimną wodą i przełóż na patelnię razem z odłożonym szpinakiem. Dodaj śmietankę, wymieszaj, ponownie dopraw solą i pieprzem. Podduś kilka minut, aż składniki się połączą.
  • 5. Pulpety podawaj na gorąco razem z zielonym makaronem.


Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy