Szpinakowe klopsiki na zielonym makaronie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzej masło,wrzuć szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podduś, aż woda odparuje.( Połowę szpinaku odłóż.) Marchewkę umyj, oczyść, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dołóż na patelnię. Wymieszaj, przypraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Ostudż.
2.Do mięsa mielonego dodaj namoczoną i odciśniętą kajzerkę. Wbij jajko i połącz z wystudzoną masą szpinakowo-marchewkową. Dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na godzinę do lodówki.
3.Z masy mięsnej formuj niewielkie kulki i wrzucaj do posolonego wrzątku. Gotuj ok.7-10 minut.
4. Makaron ugotuj al dente wg. przepisu na opakowaniu. Przelej zimną wodą i przełóż na patelnię razem z odłożonym szpinakiem. Dodaj śmietankę, wymieszaj, ponownie dopraw solą i pieprzem. Podduś kilka minut, aż składniki się połączą.
5.Pulpety podawaj na gorąco razem z zielonym makaronem.
Komentarze