Szaszłyki z tofu czosnkowego i karmelizowanego ananasa

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób

Szaszłyki z tofu i z karmelizowanym ananasem. Wszystko robimy na jednej patelni. A najlepsze jest to, że są lekkie i szybkie w przygotowaniu.

  • 15 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • opakowanie czosnkowego tofu
    pół ananasa
    3 cebulki dymki czerwone
    olej
    sezam
    świeży imbir (ok 2 cm)
    2 łyżki sosu sojowego tamari

    marynata:

    2 łyżki sosu sojowego lub teriyaki
    łyżeczka miodu
    szczypiorek
    sezam
    łyżka octu ryżowego
    papryczka chili

Szaszłyki z tofu czosnkowego i karmelizowanego ananasa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tofu pokroiłam w kostkę ( wyszło 6 sporych sześcianów), Ananasa pokroiłam w takie same kostki jak tofu. Zacząłem smażyć na brązowo na mocno rozgrzanej patelni. Przekręcając kostki, aby się nie przypalały.
    Pod koniec smażenia i karmelizowania dodałam cebulki przecięte na pół. Wlałam miód, trochę sosu sojowego, tarty imbir i sezam. Po chwili zdjęłam na talerz i nadziewałam na patyczki. Do maczania przygotowałam dressing z sosu sojowego i kilku kropel oleju sezamowego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy