Szaszłyki z kiełbasy i ananasa

4.5 (147 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Jak wiadomo diabeł tkwi w szczegółach. Tu, tym szczegółem jest marynata do ananasa. Ma diabelsko dobry smak.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kiełbasa (np. śląska): 4 sztuki
    - ananas świeży: 1 sztuka
    - masło: 2 łyżki

    - cytryna: 2 sztuki
    - miód płynny: 3 łyżki
    - liść laurowy: 1 sztuka
    - sól (do smaku): 4 szczypty
    - pieprz (świeżo mielony, do smaku): 3 szczypty

Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Szaszłyki Przystawki

Szaszłyki z kiełbasy i ananasa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Uwagi: do czasu przygotowania nie został wliczony czas na marynowanie ananasa.
  • 2. Przygotować marynatę: wycisnąć sok z cytryn, dodać miód, drobno pokruszony liść laurowy, sól i pieprz.
  • 3. Ananasa przekroić, wyciąć twardy rdzeń, obrać ze skóry, pokroić na kawałki, włożyć je do marynaty i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  • 4. Kiełbasę pokroić na kawałki (plastry o grubości ok. 2cm) i nadziewać na przemian z zamarynowanym anansem.
  • 5. Szaszłyki posmarować rozpuszczonym masłem. Piec na grillu ok. 10 minut, obracając i polewając resztą marynaty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować