podwójna pierś z kurczaka,
jedna papryka czerwona,
20 dag pieczarek,
jedna - dwie cebule,
ananas w plastrach
Marynata:
do mięsa;
4 łyżki sosu sojowego,
2-3 łyżki miodu,
przyprawa do grilla klasyczna
do warzyw;
4 łyżki oleju,
przyprawa do grilla ziołowa
Szaszłyki na dwa sposoby - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka kroimy w około centymetrową kostkę, mieszamy z marynatą, pozostawiamy na 2-3 godziny w lodówce. Paprykę kroimy w podobną kostkę, jak mięso, pieczarki na pół, cebulę tak, aby pozwoliła się nakłuć na wykałaczkę. Wszystkie warzywa mieszamy w osobnych naczyniach z marynatą i odstawiamy na kilka minut. Ananasa kroimy w kostkę. Na pierwsze szaszłyki nabijamy na przemian mięso, ananas. Na kolejne wykałaczki nabijamy: mięso, cebulkę, paprykę, pieczarki. Grillujemy lub pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni około pół godziny. Podajemy z frytkami lub ryżem.
Komentarze