Szaszłyki na dwa sposoby

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne danie - nie tylko z grilla

  • 30 min

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka,
    jedna papryka czerwona,
    20 dag pieczarek,
    jedna - dwie cebule,
    ananas w plastrach
    Marynata:
    do mięsa;
    4 łyżki sosu sojowego,
    2-3 łyżki miodu,
    przyprawa do grilla klasyczna
    do warzyw;
    4 łyżki oleju,
    przyprawa do grilla ziołowa

Szaszłyki na dwa sposoby - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • szaszłyki 1. Pierś z kurczaka kroimy w około centymetrową kostkę, mieszamy z marynatą, pozostawiamy na 2-3 godziny w lodówce. Paprykę kroimy w podobną kostkę, jak mięso, pieczarki na pół, cebulę tak, aby pozwoliła się nakłuć na wykałaczkę. Wszystkie warzywa mieszamy w osobnych naczyniach z marynatą i odstawiamy na kilka minut. Ananasa kroimy w kostkę. Na pierwsze szaszłyki nabijamy na przemian mięso, ananas. Na kolejne wykałaczki nabijamy: mięso, cebulkę, paprykę, pieczarki. Grillujemy lub pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni około pół godziny. Podajemy z frytkami lub ryżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy