Szaszłyki

0 (0 ocen)

  • 30 min

propozycja jednego z obiadów, na 4 porcje

  • 30 min

Składniki:

  • 600 g szynki wieprzowej
    400 g wędzonki wiejskiej
    4 duże cebule
    2 czerwone papryki
    3 ogórki kiszone
    pieprz
    sól
    olej i smalec do smażenia
    mąka na zaklepkę

Szaszłyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokroić mięso na kawałki, po 5 kawałków szynki i po 4 kawałki wędzonki na osobę. Cebulę pokroić w plastry, paprykę oczyścić. Nabijać na wykałaczki (wcześniej namoczyć w zimnej wodzie), mięso z szynki, krążek cebuli, kostkę papryki, plaster ogórka i wędzonkę na przemian-zakończyć szynką.
    Smażyć w brytfannie na smalcu z olejem, ok. godziny, przewracając szaszłyki. Podlać wodą i zaciągnąć sos. Podawać z młodymi ziemniakami i kalafiorem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy