Szarlotka idealna

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Klasyka w najprostszym wydaniu. Wyśmienite połączenie własnoręcznie zrywanych jabłek ze świeżo zmielonym cynamonem. Idealna na chłodne popołudnia, których będzie niestety coraz więcej.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 100g mąki pszennej
    120g cukru trzcinowego
    100g kaszy manny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1kg jabłek (obranych i startych na dużych oczkach tarki)
    100g zamrożonego masła/margaryny
    cynamon (ilość wg upodobań)

Szarlotka idealna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Starte jabłka wymieszać z cynamonem, podzielić na dwie części.
    Mąkę, cukier, kaszę i proszek do pieczenia wymieszać i podzielić na trzy części.
    Tortownicę o średnicy 18cm wysmarować masłem lub margaryną.
    Układać warstwami najpierw suche składniki, potem jabłka, znów suche składniki itd.
    Na wierzch zetrzeć zamrożone masło/margarynę.
    Wstawić do nagrzanego do 150 stopni piekarnika (z termoobiegiem) i piec 50-60 minut.

Porady

Idealnie smakuje podana na ciepło z kulką lodów waniliowych.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy