Idealna szarlotka z bezą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Szarlotka z bezą – jak dla mnie klasyk wśród ciast, które mogłabym piec i jeść cały rok. Uwielbiam takie słodko-kwaśne połączenia ciast.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Ciasto:

    200 g mąki
    2 żółtka
    100 g masła zimnego
    2 łyżki cukru pudru

    Beza:

    4 białka
    szczypta soli
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżki skrobi ziemniaczanej

    Dodatkowo:

    szczypta cynamonu
    duży słoik prażonych jabłek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Idealna szarlotka z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • szarlotka 1. Krok 1

    W misce mieszamy ze sobą masło, żółtka, mąkę oraz cukier puder, zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Na wysmarowanej tłuszczem blaszce układamy rozwałkowane ciasto. Podpiekamy spód przez 15 minut w temp. 190 stopni.
    Szarlotka z bezą
    Krok 2

    W tym czasie przygotowujemy bezę: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Gdy będą dobrze ubite to dodajemy stopniowo cukier, później skrobię. Następnie wyciągamy ciasto, nakładamy na nie jabłka z cynamonem, na wierzch ubite białka. Ponownie piec około 22- 25 minut. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować