Szarlotka

  • wyświetlono: 297 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Krucha i delikatna szarlotka, która zawsze się udaje.

wronulka1
  • 60min

Składniki

60 dag mąki
20 dag cukru pudru
4 żółtka
30 dag masła
3 łyżki gęstej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 kg jabłek
szczypta cynamonu

Sposób przygotowania przepisu:

Szarlotka

  • 1. Jabłka obrać, pokroić i podsmażyć do miękkości. Ostudzić i doprawić cynamonem.
    Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
    Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i masło posiekać, dodać śmietanę i żółtka. Zagnieść ciasto, pozostawić na 2-3minuty żeby odpoczęło. Podzielić ciasto na dwie części. Tortownicę posmarować masłem, wylepić jedną połowę ciasta, wylać przesmażone jabłka. Wylać ubitą pianę z białek i zakryć pozostałą częścią ciasta. Piec 50minut w temperaturze 180 stopni.

Porady

Podawać ciepłą z lodami i bitą śmietaną.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mama_mnie_nauczyla

Komentarze

Podobne przepisy

image-040jxwh

Dodane przez: Teodorka

Szarlotka

Robię ją najczęściej z papierówek...

image-1ylvldt

Dodane przez: Magster

SZARLOTKA

Szarlotka to ciasto które bardzo...

SZARLOTKA

Dodane przez: RAROSSA

SZARLOTKA

Klasyczna szarlotka z kruchego...

szarlotka

Dodane przez: Kasja1986

szarlotka

Pyszna tradycyjna szarlotka

image-04ywmfc

Dodane przez: bryndzia

Szarlotka

Szarlotka to ciasto które często...

Szarlotka

Dodane przez: Mała_Mi

Szarlotka

Uwielbiam szarlotkę na ciepło z...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE