1.
1.Jabłka obrać ,opłukać,pokroić w ćwiartki.Włożyć do garnka,dodać około pół szklanki wody.Dusić do momentu, aż jabłka zmiękną.Doprawić waniliowym cukrem i cynamonem.
2.Mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę.Dodać margarynę ,cukier puder,śmietanę i jajko.Posiekać nożem.Następnie zagnieść ciasto.
3.3/4 ciasta rowałkować.Przenieść na wałku na natłuszczoną i oprószoną mąką formę o wymiarach 33x23.Ciastem pokryć dno oraz boki na wysokość około 2 cm.Wyłożyć jabłka.
4.Pozostałe ciasto rozwałkować.Nakryć jabłka.Brzegi dobrze zlepić.Nakłuć widelcem.
5.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 35 minut,w temp.200 st.C..
Komentarze