Szarlotka

0 (0 ocen)

  • 40 min

Podana na ciepło z lodami smakuje rewelacyjnie.

  • 40 min

Składniki:


  • 0,5 kg mąki pszennej
    250 g margaryny
    1 jajko
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szklanki śmietany 18%
    3 łyżki cukru pudru
    1,5 kg kwaśnych jabłek
    1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
    cynamon do smaku

Szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    1.Jabłka obrać ,opłukać,pokroić w ćwiartki.Włożyć do garnka,dodać około pół szklanki wody.Dusić do momentu, aż jabłka zmiękną.Doprawić waniliowym cukrem i cynamonem.

    2.Mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę.Dodać margarynę ,cukier puder,śmietanę i jajko.Posiekać nożem.Następnie zagnieść ciasto.

    3.3/4 ciasta rowałkować.Przenieść na wałku na natłuszczoną i oprószoną mąką formę o wymiarach 33x23.Ciastem pokryć dno oraz boki na wysokość około 2 cm.Wyłożyć jabłka.

    4.Pozostałe ciasto rozwałkować.Nakryć jabłka.Brzegi dobrze zlepić.Nakłuć widelcem.

    5.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 35 minut,w temp.200 st.C..

Komentarze

Podobne przepisy