Szarlotka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszne ciasto dla całej rodziny.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:

    2,5 szklanki mąki pszennej
    1 kostka margaryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    5 żółtek
    1 łyżka oleju
    3/4 szklanki cukru

    Nadzienie:

    słoik prażonych jabłek z cynamonem
    5 białek
    1 szklanka cukru
    budyń śmietankowy

Szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części.
    Jedną część schować do lodówki na ok. 15 minut, a drugą wyłożyć blaszkę do pieczenia.
    Na ciasto wyłożyć jabłka. Na jabłka wylać pianę z białek ( pianę ubić z 5 białek, dodać 1 szklanką cukru , wymieszać - na sam koniec dodać budyń i jeszcze raz wszystko wymieszać). Na pianę zetrzeć na tarce drugą połowę ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec ok. 50 minut / 180 'C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy