Syrop malinowy

0 (0 ocen)

  • 50 min

Bardzo gęsty i słodki, w sam raz do zimowej herbaty.

  • 50 min

Składniki:

  • 1 kg malin
    1/2 l wody
    70 dag cukru
    cytryna

Syrop malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maliny oczyścić, przełożyć do dużego garnka, zalać wodą i gotować na małym ogniu ok. 15 minut.
  • 2. Zostawić do przestygnięcia, płyn nie musi być całkiem zimny,ważne jednak by maliny stygły w wodzie.
  • 3. Następnie przecedzić przez sito i poczekać, aż owoce obciekną.
  • 4. Do soku dodać cukier i gotować na małym ogniu 25 minut, aby syrop lekko zgęstniał. Po 10 minutach dodać sok z cytryny.
  • 5. Płyn zlać do butelek lub słoiczków i zakręcić.
  • 6. Pasteryzować 10 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy