Świąteczne pierożki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ich pieczenie to dla mnie i syna rytuał, a także wspaniała zabawa.

Składniki:

  • ok. 3 szkl. mąki tortowej
    kostka margaryny
    3 żółtka
    3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18-proc.
    cukier puder
    2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
    sok z 1 pomarańczy
    skórka starta z 2 pomarańczy
    szczypta cynamonu
    mały słoik powideł

Świąteczne pierożki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z 2 łyżkami pudru, proszkiem, cynamonem i skórką z pomarańczy. Siekamy z margaryną. Dodajemy sok, żółtka i śmietanę. Zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy.
  • 2. Szklanką wykrawamy kółka, nakładamy po porcji powideł, składamy na pół
    i zlepiamy brzegi.
  • 3. Pieczemy ok. 20 minut w 180 °C (z termoobiegiem). Posypujemy cukrem pudrem.

Notka redakcyjna

PP_12-2011

Komentarze

Podobne przepisy