Świąteczna szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsyp mąkę. Dodaj proszek do pieczenia i i cukier. Wymieszaj. Wrzuć pokrojone masło na kawałki oraz wbij jajko. Dokładnie połącz składniki. Ciasto podziel na 2 części i włóż do lodówki na 20 minut. Jabłka obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Włóż do garnka. Wsyp cynamon oraz wrzuć anyż i goździki. Duś na wolnym ogniu pod przykryciem aż jabłka będą miękkie. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i włóż ciasto połowę ciasta. Ułóż jabłka. Drugą część ciasta podziel na dwie części. Do jednej wsyp przyprawę do pierników. Połącz składniki. rozwałkuj dwa kawałki ciasta i wytnij kształty za pomocą foremek. Całość włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz przez 35minut.
Komentarze