Świąteczna rolada

0 (0 ocen)

  • 20 min

Na święta lubię przyrządzić coś wyjątkowego.Dziś jest to rolada z filetu i mielonego mięsa z indyka z dodatkiem pieczarek, natki pietruszki i ziół prowansalskich.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 kg filetu z indyka
    1/2 kg mięsa mielonego z udźca indyka
    20 dag pieczarek
    pęczek natki pietruszki
    2 jajka
    2 łyżki bułki tartej
    zioła prowansalskie
    sól,pieprz

Świąteczna rolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • farsz mięsny 1. Filet z indyka rozcinamy tak , aby powstał mam prostokąt i nacieramy przyprawami.
    Pieczarki kroimy na plasterki i chwilę przesmażamy na patelni w małej ilości oleju.
    Mięso przyprawiamy ziołami,solą i pieprzem,dodajemy drobno posiekaną natkę ,podsmażone pieczarki, bułkę tartą i jajka.Dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę.
  • rolada przed pieczeniem 2. Gotowa masę wykładamy na przygotowany płat mięsny i zwijamy w rulon.
    Całość owijamy mocną nitką ,posypujemy ziołami i wiórkami masła.
    Roladę umieszczamy w rękawie do pieczenia i pieczemy w piekarniku 1 godzinę w temp. 200 stopni.

Porady

Roladę zostawiamy w rękawie aż do wystygnięcia wtedy mięso nie jest suche i nie kruszy się podczas krojenia. Nitkę usuwamy dopiero po wystygnięciu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy