SURÓWKA Z SELEREM

0 (0 ocen)

Dodatek selera,pestek dyni i słonecznika ,oraz melisy sprawia,że surówka ta doskonale smakuje do dań mięsnych.Ma ciekawy i ostry smak.

Składniki:


  • 2 mniejsze marchwie
    1/2 selera korzeń
    2 garście drobno poszatkowanej świeżej kapusty
    3 łyżki soku z cutryny
    2 ząbki czosnku
    3 łyżeczki chrzanu tartego z sokiem cytrynowym
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżki posiekanych listków melisy cytrynowej
    2 łyżki pestek dyni
    2 łyżki pestek słonecznika
    1 łyżka majonezu
    sól,pieprz do smaku.

Surówka z selerem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • surówka z selerem 1.



    Poszatkowaną kapustę przesypać niewielką ilością soli.Dodać starty na tarce o grubych oczkach seler i marchew,skropić sokiem z cytryny,wsypać cukier,czosnek przeciśnięty przez praskę,oraz drobno posiekane listki melisy.Na suchej patelni u prużyć lekko pestki dyni,słonecznika,przestudzić i wsypać do surówki.



  • surówka z selerem 2. Dodać chrzan,majonez,przyprawić do smaku i wymieszać.
  • surówka z selerem 3. Wyłożyć na półmisek,ozdobić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy