Surówka ogórkowo- porowa

0 (0 ocen)

  • 15 min

Połączenie niewielu składników, które dają wyrazisty smak. Odpowiednia do dań mięsnych.

  • 15 min

Składniki:

  • 1 por sałatkowy (biała część)
    4-5 ogórków kiszonych
    2 łyżki posiekanego szczypiorku
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    1/3 puszki kukurydzy
    sos:
    2-3 ząbki przetartego czosnku
    2 łyżki oliwy
    1 łyżka octu jabłkowego lub winnego
    naturalna przyprawa ziołowa do sałatek
    sól, pieprz do smaku

Surówka ogórkowo- porowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa drobno kroimy, dodajemy osączoną kukurydzę. Składniki sosu mieszamy, wlewamy do sałatki i całość mieszamy.

Porady

Jeśli por jest młody, wystarczy go drobno pokroić. Pory bardziej wyrośnięte należy pokroić i sparzyć. Naturalną przyprawę do sałatek kupuję w sklepie zielarskim.

Komentarze

Podobne przepisy