Porowa surówka obiadowa

4.48 (169 ocen)

  • 15 min
  • Dla 3 osób

Dziś podaję przepis na prostą i smaczną porową surówkę obiadową. Mam nadzieję, że też przypadnie Wam do gustu. Zapraszam!

  • 15 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • – 1 średnia marchewka
    – garść suszonych owoców żurawiny (można też użyć rodzynki zamiast żurawiny)
    – szczypiorek
    – sól i czarny pieprz do smaku
    – 2 łyżki majonezu
    – 2 łyżeczki musztardy
    – 1 łyżka octu jabłkowego
    – 2 duże pory (wraz z zieloną częścią)
    – 1 jabłko
Wystaw ocenę:

4.48 (169 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Surówki

Porowa surówka obiadowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pora myjemy i kroimy w kostkę – białą część jak i zielone liście. Posypujemy odrobiną soli.
  • 2. Marchew i jabłko ścieramy na tarce. Szczypiorek drobno siekamy.
  • 3. Przygotowujemy sos: majonez, ocet, musztardę mieszamy z odrobiną soli i świeżo mielonego pieprzu.
  • 4. Marchew, szczypiorek, jabłko i żurawinę i przygotowany sos mieszamy z poszatkowanym porem. W razie potrzeby prostą surówkę porową doprawiamy jeszcze odrobiną soli.
  • 5. Podajemy do dań z kurczakiem. Idealnie też pasuje do pieczonych ziemniaczków i pieczonego kurczaka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Por Sałata Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować