Suflet z brzoskwinią i czekoladą

0 (0 ocen)

Taki deser to szczyt rozkoszy. Jest lekki, puszysty i przepyszny. Podbije serce nie tylko łasucha.Przepis na 6-7 kokilek.

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    4 brzoskwinie
    3 jajka
    120g serka mascarpone

    Składnik dodatkowy:
    120g białej czekolady

    Składniki robocze:
    Szczypta soli
    Ćwiartka szklanki białego wina
    Sok z połówki cytryny
    2 łyżki miodu
    Odrobina cynamonu

Suflet z brzoskwinią i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brzoskwinie obrać i pokroić na cząstki, pestki odrzucić.
  • 2. Zagotować wino z miodem, sokiem z cytryny i cynamonem, wrzucić brzoskwinie i całość chwilę gotować.
    Brzoskwinie wyjąć z wywaru i rozłożyć do kokilek.
  • 3. Białka jajek oddzielić od żółtek, i ubić na sztywno dodając szczyptę soli.
  • 4. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy powróci do temperatury pokojowej, do czekolady dodać serek, całość wymieszać. Dodać 3 żółtka, połączyć. Następnie dodać ubite białka, delikatnie wymieszać. Powstałą masę nałożyć na brzoskwinie w kokilkach.
  • 5. Kokilki wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180stopni. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec kolejne 15minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, ale sufletu jeszcze nie wyciągać, powinien zostać w piekarniku jeszcze minimum 15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy