Szybkie i efektowne ciasto bez pieczenia , nie wymaga dużo pracy, gotowe w kilka chwil! zasmakuje każdemu łasuchowi !
Składniki:
przepis na blaszkę 35x25 cm
2 duże opakowania kakowych herbatników
masa I:
litr mleka
3/4 szklanki kaszy mannej
3/4 szklanki cukru kryształu
kostka dobrego masła
2 łyżki soku z cytryny
masa II:
250 ml śmietanki 36 %
małe opakowanie serka mascarpone
3 łyżeczki żelatyny
2 śmietan fixy
łyżka cukru pudru
kieliszek likieru typu irish cream
dodatkowo czekolada do posypania
Stefanka podwójnie kremowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na dnie formy ułożyć herbatniki. W garnku zagotować mleko,cukier i masło ,wsypać kaszkę i mieszać aż do uzyskania gęstej konsystencji,wlać sok z cytryny ,wymieszac ,odstawic na kilka minut , podzielic na dwie części ,pierwsza wylac na herbatniki,ułożyc druga warstwę ciastek ,wyłożyć resztę masy,przykryc ciastkami ,odstawić do wystygnięcia .schłodzona śmietanke ubić z cukrem i śmietan fixami.W 1/4 szklanki wrzatku rozpuścić dokładnie żelatynę.Delikatnie przestudzić.Do śmietany dodac po łyżce serek mascarpone, wlac likier . Do letniej żelatyny dodac łyżkę śmietany,dokładnie wymieszać ,wlać do śmietany wymieszanej z serkiem ,szybko wymieszac i wylać na zimny placek.Posypac czekoladą ! schlodzić w lodówce.
Komentarze