stefanka podwójnie kremowa

0 (0 ocen)

Szybkie i efektowne ciasto bez pieczenia , nie wymaga dużo pracy, gotowe w kilka chwil! zasmakuje każdemu łasuchowi !

Składniki:

  • przepis na blaszkę 35x25 cm
    2 duże opakowania kakowych herbatników
    masa I:
    litr mleka
    3/4 szklanki kaszy mannej
    3/4 szklanki cukru kryształu
    kostka dobrego masła
    2 łyżki soku z cytryny

    masa II:
    250 ml śmietanki 36 %
    małe opakowanie serka mascarpone
    3 łyżeczki żelatyny
    2 śmietan fixy
    łyżka cukru pudru
    kieliszek likieru typu irish cream
    dodatkowo czekolada do posypania

Stefanka podwójnie kremowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dnie formy ułożyć herbatniki. W garnku zagotować mleko,cukier i masło ,wsypać kaszkę i mieszać aż do uzyskania gęstej konsystencji,wlać sok z cytryny ,wymieszac ,odstawic na kilka minut , podzielic na dwie części ,pierwsza wylac na herbatniki,ułożyc druga warstwę ciastek ,wyłożyć resztę masy,przykryc ciastkami ,odstawić do wystygnięcia .schłodzona śmietanke ubić z cukrem i śmietan fixami.W 1/4 szklanki wrzatku rozpuścić dokładnie żelatynę.Delikatnie przestudzić.Do śmietany dodac po łyżce serek mascarpone, wlac likier . Do letniej żelatyny dodac łyżkę śmietany,dokładnie wymieszać ,wlać do śmietany wymieszanej z serkiem ,szybko wymieszac i wylać na zimny placek.Posypac czekoladą ! schlodzić w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy