Krokiety ziemniaczano-pieczarkowe.

0 (0 ocen)

Chrupiąca przekąska lub jarskie danie główne.

Składniki:

  • 1/2 kg pieczarek
    300g ziemniaków
    100g żółtego sera
    3 cebule
    bułka tarta
    1 jajko
    sól, pieprz
    masło, olej do smażenia

Krokiety ziemniaczano-pieczarkowe. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-20lc21a 1. Ziemniaki obieramy, gotujemy i przeciskamy przez praskę. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki. Kroimy cebulę w kosteczkę, podsmażamy łącznie z pieczarkami na klarowanym maśle. Studzimy.
  • image-1fuc9eg 2. Ser trzemy na tarce. W misce łączymy pieczarki, ziemniaki i ser z jakiem, doprawiamy solą i pieprzem.
  • image-0f6viw2 3. Z masy formujemy owalne krokiety. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju na rumiany kolor.

Porady

Świetnie smakują z keczupem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy