Spaghetti z parówkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Bardzo lubimy potrawy z makaronem. Są proste do przygotowania i szybko się je robi. Przepada za nimi moja dwuletnia córeczka Weronika.

Składniki:

  • makaron spaghetti
    biała część pora
    pół dużej czerwonej cebuli
    2 parówki
    3 garści słonecznika
    1/2 puszki groszku
    1 kostka „Smażonej cebulki”
    mały przecier pomidorowy
    zioła prowansalskie
    sól, pieprz
    olej
    starty parmezan

Spaghetti z parówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pora myjemy i kroimy w paseczki, a cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i wrzucamy cebulę i pora. Dusimy, aż zmiękną.
  • Spaghetti z parówkami 2. Parówki kroimy i wrzucamy do cebuli i pora. Dusimy, aż parówki się zrumienią. Posypujemy ziołami prowansalskimi.
  • 3. Do parówek wsypujemy słonecznik i odcedzony groszek. Mieszamy i dusimy około 10 minut. Wkruszamy kostkę „Smażonej cebulki”, doprawiamy
    solą i pieprzem do smaku. Dodajemy przecier pomidorowy i dokładnie mieszamy.
  • 4. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i wykładamy na talerz. Na środek nakładamy przygotowany sos, dookoła posypujemy parmezanem.

Porady

● Zamiast parmezanu do posypania można użyć ostrego startego żółtego sera. ● Do duszonego na patelni pora można dodać ząbek drobno posiekanego czosnku. ● Na talerzu danie możemy również posypać drobno posiekaną natką pietruszki lub posiekaną bazylią.

Notka redakcyjna

PP_05-2009

Komentarze

Podobne przepisy