Spaghetti z buraczanym pesto i niebieskim serem pleśniowym

0 (0 ocen)

Pesto po polsku !

Składniki:

  • makaron spaghetti
    2 pieczone buraki,
    2 ząbki czosnku,
    2 łyżki orzeszków piniowych,
    sok z 1/2 limonki,
    sól,
    pieprz,
    2-3 łyżki oliwa z oliwek,
    ser parmezan starty,
    ser niebieski pleśniowy,

Spaghetti z buraczanym pesto i niebieskim serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Buraki dokładnie oczyść i owiń folią aluminiową. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 30-40 min aż będą miękkie. Buraki zostaw w folii. Ostudzone buraki obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Do miski wrzuć buraki, czosnek, orzeszki, oliwę i wlej sok z limonki. Zmiksuj dokładnie blenderem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gorący makaron przełóż do buraczanego pesto i dokładnie połącz składniki. Całość posyp startym parmezanem i niebieskim serem pleśniowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy