Spaghetti z bekonem i pomidorkami koktajlowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Na patelni podsmażamy pokrojony boczek, następnie dodajemy szalotkę i łyżkę oliwy z oliwek, dusimy 5 minut. Zmniejszamy ogień do minimum i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie polówki pomidorów koktajlowych. Smażymy kilka minut, tak by pomidory delikatnie puściły sok, jednak by się nie rozgotowały. Gdy makaron będzie al dente, odcedzamy go i przekładamy na patelnie, mieszamy wszystko razem, doprawiamy sola, pieprzem i tartym parmezanem. Jeżeli boczek jest dość słony, należy uważać z solą, by dania nie przesolić. Spaghetti smakuje bardzo dobrze samo jak i z dodatkami. Ja podałam je z sałatka z roszponki, z pomidorami, ogórkiem i jajkiem po benedyktyńsku, sałatkę skropiłam oliwą z oliwek, sokiem z cytryny a także posypałam świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze