Sos winegret

  • wyświetlono: 713 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 0

Najlepszy sos do wszelkiego rodzaju sałatek, surówek, frytek, kanapek

AnetaSłużałek

Składniki

Ząbek czosnku
5 łyżek oleju
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki musztardy
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania przepisu:

Sos winegret

  • 1. Do małego słoiczka przecisnąć przez praskę czosnek, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać - do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Sosem polać sałatkę, surówkę itp.

Porady

Do tego sosu można dodać jeszcze np. łyżeczkę ziół prowansalskich.
Można go przechowywać w lodówce do dwóch tygodni, ja zawsze robię go więcej i jak tylko mam ochotę np. na jakąś sałatkę to sięgam po ten sosik.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiatasos winegretsos do sałateksurówek

Komentarze

Podobne przepisy

sos musztardowy

Dodane przez: Bilcia

Klasyczny sos musztardowy

Pyszny sos do jajek i do mięs-...

Sos gulaszowy

Dodane przez: JustKuchcik

Sos gulaszowy

Doskonale komponuje się z kaszami...

Sos koperkowy

Dodane przez: rzelkazag

Sos koperkowy

Sos koperkowy kojarzy mi się z...

sos gulaszowy

Dodane przez: rena123

Sos gulaszowy

Najzwyklejszy drobno krojony gulasz...

Sos do hamburgerów

Dodane przez: LucyG

Sos do hamburgerów

Po co przepłacać kupując gotowe...

  SOS OGÓRKOWY

Dodane przez: Karioka

SOS OGÓRKOWY

Taki sos doskonale sprawdza się...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE