Wyśmienity sos do różnego rodzaju sałat lub kapusty pekińskiej. Różową barwę zawdzięcza czerwonemu octowi winnemu, musztardzie Dijon z czarną porzeczką oraz ... odrobinie dżemu z czarnej porzeczki.
5 min
Składniki:
3 łyżki oleju z pestek winogron lub oliwy
1 łyżka octu winnego z czerwonego wina
1 łyżeczka musztardy Dijon z czarną porzeczką (ew. musztardy francuskiej ziarnistej)
1/2 łyżeczki dżemu z czarnej porzeczki
szczypta soli
Różowy sos winegret - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki wkładamy do słoiczka ze szczelną zakrętką. Zamykamy i przez chwilę energicznie potrząsamy, aby składniki się dokładnie wymieszały.
2.Sosem polewamy sałatę lub kapustę pekińską tuż przed podaniem.
Komentarze