SOS Beszamelowy

0 (0 ocen)

Szybko i smacznie :)

Składniki:

  • 2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    1,5 szklanki mleka

Sos beszamelowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tłuszcz umieszczamy w rondelku i na małym ogniu rozpuszczamy, rozsypujemy mąkę na płynny tłuszcz i mieszamy trzepaczką aż składniki się połączą , nie smażymy. Wlewamy część mleka i mieszamy ,później następną porcję mleka i znowu podgrzewają mieszamy. Powtarzamy tę czynność aż uzyskamy konsystencję gęstej śmietany. Doprawiamy solą, białym pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Porady

Można z niego zrobić sos, każdy o innym smaku np. poprzez dodanie chrzanu ,utartego sera, musztardy,ziół ,przecieru pomidorowego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy