Sos beszamelowy

  • wyświetlono: 2676 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 2

nie chcę się chwalić ale sos jest pyszny

zzewa

Składniki


2 łyżki mąki
2 łyżki masła
2,5 szk mleka
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
gałka muszkatołowa do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Sos beszamelowy

  • 1. Przygotować wszystkie składniki na sos.W rondelku na niewielkim ogniu roztopić masło. Wsypać przygotowaną wcześniej mąkę i wymieszać, ale dosłownie chwilkę aby mąka się nie przyrumieniła bo wtedy sos zmieni smak i barwę. Następnie wlewać mleko cały czas mieszając i uważając aby nie powstały grudki.
  • 2. Konsystencja powinna być kremowa. Sos mieszając zagotować i odstawić. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilsosydodatki do potraw

Komentarze

Podobne przepisy

sos grzybowy

Dodane przez: Amelka101

Sos grzybowy

Sos grzybowy to przepis, który...

image-1puuxmi

Dodane przez: paolineczka

Sos śmietanowy

Ten przepis warto znać! Najprostszy...

Sos tatarski

Dodane przez: bietka

Sos tatarski

Przepis na ten sos tatarski otrzymałam...

image-11nv34f

Dodane przez: trufelkowo

sos potrawkowy

sos potrawkowy robiony na bazie...

Sos holenderski

Dodane przez: Marta – redaktor

Sos holenderski

Sos holenderski pasuje do dań z...

Sos koperkowy

Dodane przez: Gregorhspeed

Sos koperkowy

Sos koperkowy - domowy dodatek...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE