Sos beszamelowy

0 (0 ocen)

Sosu nauczyłam się gdy zachciało mi się przygotować lazagne :)

Składniki:

  • - cztery łyżki masła
    - cztery łyżki mąki
    - ok 400 ml zimnego(!) mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sosy Sos beszamelowy Dodatki

Sos beszamelowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku rozpuszczamy masło a następnie dodajemy mąkę. Mieszamy aż oba składniki się połączą.
  • 2. Dodajemy porcjami zimne (to ważne) mleko i za każdym razem mieszamy.
  • 3. Gotowy sos powinien mieć gładką, bez grudkową konsystencję gęstej śmietany (18% tak bym porównała).

Porady

*sosu wzywamy do lasagne czy innych zapiekanek jako tzw. spoiwo

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lasagne Mąka Masło Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować