Sos beszamel

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Beszamel świetnie się sprawdzi do wszelkiego rodzaju zapiekanek, makaronów, warzyw... Wystarczy masło, mąka, mleko i przyprawy.
Tak niewiele potrzeba, żeby przygotować pyszny sos. Przygotowałam małą porcję, jeśli potrzebujecie więcej, wystarczy podwoić składniki.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 30 g. masła
    1 czubata łyżka mąki pszennej
    1 szklanka mleka (moja szklanka ma 230 ml)
    szczypta gałki muszkatołowej
    sól, pieprz

Sos beszamel - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sos beszamel 1. Masło roztopić na patelni, lub w garnku z grubym dnem. Na małym gazie.
    Dodać mąkę. Mieszać trzepaczką, żeby nie było grudek.
    Kiedy mąką połączy się z masłem, wlać mleko. Cały czas mieszać trzepaczką,
    aż sos zrobi się gładki i zacznie gęstnieć.
    Kiedy zgęstnieje, wyłączyć gaz. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
    Mieszać jeszcze chwilę. Gotowe.

Porady

Do sosu można dodać ulubione zioła, dla urozmaicenia smaku.

Komentarze

Podobne przepisy