Sos beszamel

  • wyświetlono: 74 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Beszamel świetnie się sprawdzi do wszelkiego rodzaju zapiekanek, makaronów, warzyw... Wystarczy masło, mąka, mleko i przyprawy. Tak niewiele potrzeba, żeby przygotować pyszny sos. Przygotowałam małą porcję, jeśli potrzebujecie więcej, wystarczy podwoić składniki.

IMG_20190613_095635
  • 2 porcje
  • 15min
  • Łatwy

Składniki

30 g. masła
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 szklanka mleka (moja szklanka ma 230 ml)
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Sos beszamel

  • Sos beszamel1. Masło roztopić na patelni, lub w garnku z grubym dnem. Na małym gazie.
    Dodać mąkę. Mieszać trzepaczką, żeby nie było grudek.
    Kiedy mąką połączy się z masłem, wlać mleko. Cały czas mieszać trzepaczką,
    aż sos zrobi się gładki i zacznie gęstnieć.
    Kiedy zgęstnieje, wyłączyć gaz. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
    Mieszać jeszcze chwilę. Gotowe.

Porady

Do sosu można dodać ulubione zioła, dla urozmaicenia smaku.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sos

Komentarze

Podobne przepisy

Domowy sos czosnkowy

Dodane przez: migotka28

Domowy sos czosnkowy

Sos czosnkowy to pyszny i niezastąpiony...

Sos koperkowy

Dodane przez: rzelkazag

Sos koperkowy

Sos koperkowy kojarzy mi się z...

Sos warzywny

Dodane przez: szynszyla

Sos warzywny

Idealny sos do kotletów mielonych...

Sos tatarski

Dodane przez: Marta – redaktor

Sos tatarski

Doskonały do jajek, wędlin czy...

sos musztardowy

Dodane przez: Bilcia

Klasyczny sos musztardowy

Pyszny sos do jajek i do mięs-...

Domowy sos barbecue

Dodane przez: Stare Gary

Domowy sos barbecue

Jak sama nazwa wskazuje, sos barbecue...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE