BESZAMEL - SOS BESZAMELOWY (LA BESCIAMELLA)

4.5 (169 ocen)

  • 15 min

Jeden z najważniejszych sosów kuchni włoskiej. Jest podstawą zapiekanego makaronu np. lasagne czy cannelloni, ale również zapiekanych naleśników, mięsa czy warzyw.

  • 15 min

Składniki:

  • 0,5 l mleka
    50 g masła
    40 g mąki
    sól
    świeżo zmielony pieprz
    gałka muszkatołowa (najlepiej świeżo starta)
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Sosy Sos beszamelowy

Beszamel - sos beszamelowy (la besciamella) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podgrzać mleko.
  • BESZAMEL - SOS BESZAMELOWY 2. W osobnym rondelku rozpuścić masło, poczym wsypać mąkę i energicznie mieszając (drewnianą łyżką lub frustą) podsmażyć przez ok. 1 min. na zloty kolor.
  • BESZAMEL - SOS BESZAMELOWY 3. Teraz ciagle mieszając dodawać cieńkim strumieniem gorące mleko. Cięgle mieszając doprowadzić do wrzenia.
  • BESZAMEL - SOS BESZAMELOWY 4. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Gotować przez ok. 2 min. do momentu aż beszamel zgęstnieje. 5. Gotować przez ok. 2 min. do momentu aż beszamel zgęstnieje.

Porady

Sos ma wyjść gładki i nie powinno być w nim grudek. Dlatego stale trzeba go mieszać. Jeśli z niewiadomych powodów zdarzy się tak, że w sosie powstaną grudki, można przetrzeć go przez sitolub zmiksować blenderem. Jeżeli nie zamierzamy od razu używać sosu, jego wierzch należy przykryć folią spożywczą (tak, aby przylegała do powierzchni sosu), w ten sposób nie powstanie kożuch. Sos mozna przechowywać przez 4 dni w lodówce. Gęstość sosu zależy od ilości dodanej mąki.Jeżeli chcemy uzyskać rzadszy sos (bo np. używamy suchego makaronu do lasagni) należy dodać mniej mąki. A gdy sos wyjdzie za gęsty, można go rozrzedzić mlekiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lasagne Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować