Sól z winem

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Uwielbiam domowe mieszanki przypraw oraz aromatyzowane sole, oliwy oraz cukier. Sól z dodatkiem wytrawnego lub półwytrawnego czerwonego wina pięknie wygląda i świetnie podbija smak potraw. Idealnie komponuje się ze stekami, duszoną wołowiną, pieczonymi burakami, spaghetti marinara czy pasztetem z dziczyzny w towarzystwie owoców leśnych.

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • szklanka grubej soli morskiej
    4 łyżki ulubionego wytrawnego lub półwytrawnego czerwonego wina

Sól z winem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sól mieszamy z winem powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Bardzo ważne jest, żeby do tej mieszanki użyć dobrego w smaku wina o wyrazistym kolorze od tego zależy smak i kolor soli. Sól rozkładamy na papierze do pieczenia, a następnie suszymy w piecyku w 60°C. W okresie grzewczym można wysuszyć sól na kaloryferze. Po wysuszeniu sól przechowujemy w suchym i ciemnym miejscu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy