Soczysty kotlet z kury w aromatycznej panierce

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Bardzo fajny sposób na przygotowanie mięsa które jest delikatne i soczyste w środku a chrupiące na zewnątrz, polecam.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 2 podwójne piersi z kury
    Zioła prowansalskie
    Sól, pieprz
    Papryką słodka
    Ok. 2 łyżki majonezu
    Mąka do panierowania
    1-2 jajka do panierowania
    Bułka tarta do panierowania

    Tłuszcz do smazenia- u mnie masło klarowane

Soczysty kotlet z kury w aromatycznej panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, przeciąć wzdłuż na pół u lekko rozbić młotkiem do mięsa. Oprószyć solą, pieprzem, papryką słodką oraz ziołami prowansalskimi, delikatnie posmarować każdy filet majonezem. Mięso odstawić w chłodne miejsce na ok. 1 godzinę.
  • 2. Każdy filet panierowac w mące, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy