Smażony ser

0 (0 ocen)

  • 20 min

Świetne danie dla tych którzy uwielbiają sery.

  • 20 min

Składniki:

  • 300 g sera Ementaler (w kawałku)
    1 jajko
    szczypta soli
    2 łyżki mąki krupczatki
    3 łyżki tartej bułki
    olej do smażenia

Smażony ser - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ser kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Jajka i sól roztrzepujemy w miseczce.
    2. Ser obtaczamy w mące, następnie zanurzamy w jajku i obtaczamy w tartej bułce. Pamiętajmy aby dobrze docisnąć.
    3. Kotleciki z sera smażymy w dość dużej ilości rozgrzanego oleju na złoty kolor.
    4. Usmażone kotlety wykładamy na podgrzany półmisek i podajemy bezpośrednio po usmażeniu z frytkami i surówką z białej kapusty.

Porady

Panierka dobrze przylgnie do sera jeśli wstawimy kotleciki do lodówki aby się schłodziły( ok. 30 minut). Ważne by również zrzucić nadmiar bułki tartej, w przeciwnym razie część bułki pozostanie na patelni i będzie się przypalała.

Komentarze

Podobne przepisy