Smażony ryż z krewetkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Całość tworzy fantastyczne danie, które jest świetnym pomysłem zarówno na lekki obiad, jak i romantyczną kolację dla dwojga.Polecam!

  • 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( 2 porcje )

    * krewetki – ok. 20 szt

    * cebula – 1 szt

    * czosnek – 4 ząbki

    * masło np. klarowane – 4 łyżki

    * świeży koperek

    * brązowy ryż – 200 g

    * sól – do smaku

    * pieprz – do smaku

    * korzeń imbiru

Smażony ryż z krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Ryż gotujemy na sypko ( najlepiej jak będzie jeszcze trochę twardy, gdyż podczas smażenia jeszcze ” dojdzie )

    Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy.

    Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek, cebulkę i odrobinę świeżo startego imbiru, złocimy.

    Wrzucamy krewetki, doprawiamy solą, przesmażamy.

    Dodajemy podgotowany ryż i na bardzo wolnym ogniu smażymy kilka minut.

    Na sam koniec doprawiamy do smaku odrobiną pieprzu.

    Podajemy natychmiast ze świeżym koperkiem.

    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy