Smażone śledzie w zalewie octowej

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

naszym rodzinnym przepisem są śledzie smażone w zalewie octowej, to nieco kaszubski sposób na przygotowanie marynowanych śledzi, które bardzo lubię. Bazę stanowią smażone śledzie. Zazwyczaj przygotowujemy je z białą cebulą, ale tym razem skorzystałam z łagodniejszej czerwonej.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 kg smażonych śledzi
    (sól, pieprz ziołowy
    mąka pszenna
    olej do smażenia)

    5 szklanek wody
    szklanka octu
    2 łyżki soli
    5 łyżek cukru
    5 listków laurowych
    8 ziarenek ziela angielskiego
    łyżeczka ziarenek pieprzu czarnego
    5 czerwonych cebul

Smażone śledzie w zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie rozpocząć od przygotowania smażonych śledzi. 3

    Śledzie wypatroszyć - odciąć głowę, płetwy, usunąć wnętrzności, umyć i osuszyć.
    Każdą rybę oprószyć solą i pieprzem ziołowy z dwóch stron i lekko od środka.
    Na patelni rozgrzać mocno olej.
    Obtoczyć rybę w mące, usunąć jej nadmiar i położyć na patelni.
    Smażyć na złoto z dwóch stron.
    Powtórzyć z kolejnymi rybami.
  • 2. Cebulę pokroić w krążki.
    Połączyć wodę z octem, solą, cukrem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem, cebulą i zagotować.
    Ostudzić, zalać zalewą śledzie ułożone w głębokim naczyniu.
    Śledzie smakują najlepiej po 48 godzinach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy