Smażone śledzie w zalewie octowej

4.49 (154 ocen)

  • 60 min

Pyszna śledziowa zakąska. Można podawać z chlebem.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 kg świeżych śledzi w całości
    CIASTO DO SMAŻENIA ŚLEDZI:
    1,5 szklanki mąki
    2 jajka
    sól
    pieprz
    woda, tyle aby ciasto nie spływało ze śledzi
    olej do smażenia
    ZALEWA:
    2 l wody
    1,5 l octu 10 %
    3 małe cebule
    10 kulek ziela angielskiego
    8 listków laurowych
    sól
    cukier
Wystaw ocenę:

4.49 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Smażone śledzie w zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie patroszymy, myjemy, odstawiamy do ocieknięcia z wody. Następnie solimy, pieprzymy, obtaczamy w cieście i smażymy z obu stron na rumiano. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, wrzucamy do zalewy. Wszystkie składniki na zalewę zagotowujemy. Śledzie układamy pionowo w słoikach (może być plastikowe wiaderko np. po kapuście kiszonej). Zalewamy gorącą zalewą. Zakręcamy słoiki i po ostygnięciu wstawiamy do lodówki. Śledzie nadają się do spożycia już po 12 godzinach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować