Smażone kruche ciasteczka kminkowo-paprykowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ciasteczka są bardzo kruche, rozpadają się w ustach.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    -szklanka mąki
    -1/4 szklanki ciepłego oleju
    -4 łyżki wody
    -po pół łyżeczki soli, kminku, słodkiej i ostrej papryki

    Sos czosnkowy:
    -pół szklanki jogurtu naturalnego
    -ząbek czosnku
    -sól
    -pieprz

    Oraz:
    -olej do smażenia

Smażone kruche ciasteczka kminkowo-paprykowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę, sól, kminek, obie papryki i mieszamy. Wlewamy olej, wodę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka minut.
  • 2. W garnku rozgrzewamy olej. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy dowolne kształty i partiami smażymy w głębokim tłuszczu. Odsączamy na papierowym ręczniku.
  • 3. Do małej miseczki przekładamy jogurt i posiekany ząbek czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ciasteczkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (197 ocen)

Kruche ciastka