Smalczyk domowy na bogato

0 (0 ocen)

  • 25 min

Moja rodzina uwielbia smalczyk, zwłaszcza mój mąż. Musi on być bogaty w dodatki zwłaszcza w mięsko. Ten smakuje wybornie z dodatkiem ogórka kiszonego lub pomidora czy też papryki.

  • 25 min

Składniki:

  • 1 kg podgardla
    ½ kg słoniny
    ½ kg sadła wieprzowego
    1 laska wiejskiej kiełbasy
    2 duże cebule
    1 duże jabłko
    Przyprawy: sól, pieprz

Smalczyk domowy na bogato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: składniki na smalec – mięsa przemielić maszynką do mięs na grubych oczkach. Do rondla w którym będziemy smażyć wlać 3-4 łyżki wody, dodać zmielone składniki, podgrzać, dodać sól i pieprz do smaku, smażyć składniki na małym ogniu, często mieszając. Gdy składniki się usmażą, dodać pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę, pokrojoną w kosteczkę cebulę i starte na grubych oczkach jabłko. Całość smażyć około 15 minut aż rozpadnie się jabłko.

Porady

1.do smalcu można dodać surowego boczku.

Komentarze

Podobne przepisy