Moja rodzina uwielbia smalczyk, zwłaszcza mój mąż. Musi on być bogaty w dodatki zwłaszcza w mięsko. Ten smakuje wybornie z dodatkiem ogórka kiszonego lub pomidora czy też papryki.
25 min
Składniki:
1 kg podgardla
½ kg słoniny
½ kg sadła wieprzowego
1 laska wiejskiej kiełbasy
2 duże cebule
1 duże jabłko
Przyprawy: sól, pieprz
Smalczyk domowy na bogato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: składniki na smalec – mięsa przemielić maszynką do mięs na grubych oczkach. Do rondla w którym będziemy smażyć wlać 3-4 łyżki wody, dodać zmielone składniki, podgrzać, dodać sól i pieprz do smaku, smażyć składniki na małym ogniu, często mieszając. Gdy składniki się usmażą, dodać pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę, pokrojoną w kosteczkę cebulę i starte na grubych oczkach jabłko. Całość smażyć około 15 minut aż rozpadnie się jabłko.
Komentarze