Smalec domowy na bogato

4.5 (170 ocen)

  • 60 min

Wyśmienita uczta dla smakoszy smalcu domowego. Wspaniale smakuje z ciemnym pieczywem oraz dodatkami w postaci ogórka kiszonego lub papryki.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg podgardla wieprzowego ze skórką
    1/2 kg sadła wieprzowego
    1 laska kiełbasy wiejskiej
    30 dag surowego boczku ze skórką
    2 cebule
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Smalec domowy na bogato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podgardle, boczek i sadło przekręcić przez maszynkę, grube sitko, przełożyć do garnka, podlać wodą, dodać sól i pieprz i smażyć około 40 minut(mieszać, by się nie przypaliło), następnie dodać pokrojone w kostkę cebulę i kiełbasę. Całość smażyć około 15 minut, często mieszając. Lekko przestudzony rozlać do salaterek, najlepiej kamionkowych.

Porady

Do smalcu można dodać odrobinę czosnku, jeśli ktoś lubi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować