Domowy smalczyk ziołowy

  • wyświetlono: 443 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 1

Chociaż smalcu w mojej kuchni nie nadużywam zawsze mam w zapasie słoiczek domowej roboty. Czysty lub ze skwarkami wspaniale podkreśla smak tradycyjnych polskich potraw.Czasami nachodzi mnie ochota na świeżą kromkę chleba z domowym smalczykiem. Ten ziołowy jest rewelacyjny.

2018-06-09-16-53-32
  • 30min

Składniki

500 g błony
ok. 1 łyżka przyprawy do smalcu
sól do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Domowy smalczyk ziołowy

  • 1. Do przygotowania czystego smalcu używamy wyłącznie błony. Ze słoniny powstają skwarki.
    Kroimy ją w kostkę, żeby szybciej się stopiła. Przekładamy do garnka, najlepiej takiego, do którego nic nie przywiera. Ustawiamy nieduży gaz. Od czasu do czasu mieszamy.
    Stopiony, klarowny tłuszcz przelewamy do słoików. Ja preferuję mniejsze.
    Kiedy smalec trochę przestygnie i zacznie tężeć dodajemy przyprawę. Jest ona bardzo aromatyczna. Możemy ewentualnie lekko posolić. Od czasu do czasu mieszamy, żeby przyprawa nie opadła na dno.
    Słoiki z ostygniętym smalcem zakręcamy i wstawiamy do lodówki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilmama_mnie_nauczylasmaleczioła

Komentarze

Podobne przepisy

Ketchup domowy

Dodane przez: anjaa

Ketchup domowy

Czerwone, dojrzewające w słońcu...

Domowa jarzynka

Dodane przez: bogusia82

Domowa jarzynka

Taka domowa jarzynka zupełnie inaczej...

Patisony w ziołowej zalewie

Dodane przez: AnetaSłużałek

Patisony w zalewie ziołowej

Bardzo dobry dodatek do obiadu,...

Domowa konserwa

Dodane przez: bienpyt

Domowa konserwa

Często ją robię, jest zdrowa i...

Ogórki z pieprzem ziołowym

Dodane przez: Aneta Kucharska

Ogórki z pieprzem ziołowym

Doskonałe do kanapek i obiadu

Lutenica domowa

Dodane przez: mysza75

Lutenica domowa

Zakochałam się w lutenice domowej....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE