nadziane buleczki

0 (0 ocen)

  • 40 min

szybkie i latwe danie na zimowe wieczory i nie tylko

  • 40 min

Składniki:

  • farsz:
    0,5 kg pieczarek
    40 dkg cienkiej kielbasy
    sos:
    1 puszka pomidorow bez skory (krojone lub cale)
    2 srednie cebule
    3 zabki czosnku
    2 lyzeczki ziol prowansalskie
    sol , pieprz do smaku

    10 plasterkow zoltego sera badz w kawalku ok 20dag
    olej do smazenia
    8 sztuk bulek kajzerek

Nadziane buleczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowe buleczki do zapiekania w piekarniku 1. farsz:
    1.pieczarki obrac i drobno pokroic ,podgotowac w osolonej wodzie , odcedzic , odcisnac z nadmiaru wody
    2.kielbase pokroic w drobna kosteczke , na rozgrzanym oleju podsmazyc kielbase i nastepnie dodac do niej ugotowane pieczarki,wszystko razem wymieszac i chwile podsmazyc, doprawic do smaku sola i pieprzem.

    sos:
    1.cebule kroimy w kostke i smazymy na rozgrzanym oleju dodajemy do niej puszke pomidorow oraz pokrojone w kostke zabki czosnku, laczymy skaldniki i dalej dusimy az sos odparuje i stanie sie gesty doprawiamy go ziolami oraz pieprzem

    bulki przekrawamy na pol , ser kroimy w male paski badz scieramy na tarce,
    przygotowany sos nakladamy na polowki bulek ,nastepnie nakladamy przygotowany farsz , calosc posypujemy serem

    bulki piec w nagrzanym piekarniku w 180 st.
    czas:7min

Porady

1. Zamiast pomidorow w puszce mozna dodac koncentrat pomidorowy z mala iloscia wody

Komentarze

Podobne przepisy