szarlotka "sypanka" z nutą smakową piernika

0 (0 ocen)

pyszna szarlotka z piernikowymi jabłkami...

Składniki:

  • mąka pszenna 1 szklanka,

    kasza manna 1 szklanka,

    cukier 3/4 szklanki,

    proszek do pieczenia 2 łyżeczki,

    sól - szczypta,

    masło lub margaryna 1 kostka,

    jabłka 1,5 kg,

    przyprawa do piernika 2 łyżki,

    cukier 2 łyżki,

    cukier puder - ile potrzeba

Szarlotka "sypanka" z nutą smakową piernika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. jabłka szara reneta bez skóry zetrzeć na tarce grubsze oczka i wymieszać z cukrem przyprawą do piernika
  • etap 2. mąka, kasza manna, proszek do pieczenia, sól wszystko wymieszać i podzielić na 3 części - tortownica 24 cm wysmarowana masłem i na jej dno wsypać 1 część
  • etap 3. następnie dać połowę jabłek, 2 część mąki, na to reszta jabłek i 3 część mąki - nie ugniatać
  • etap 4. zimne masło zetrzeć na tarce grubsze oczka wprost na ciasto
  • etap 5. piec w 200C około 55 minut i zostawić w blaszce do wystudzenia - posypać zimne pudrem cukrem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy