Pasztet świąteczny domowy z nutą piernika

  • wyświetlono: 206 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Taki pasztet można zrobić już dzisiaj. Trzy tygodnie przed Świętami. Bliżej Świąt będzie coraz więcej pracy i ważne, żeby cieszyć się tymi przygotowaniami. Dobrze rozplanować sobie prace. Pasztet jest " łysy" czyli bez dodatków takich jak żurawina czy śliwki. Zupełnie gładki, z dodatkiem zmielonych pierniczków. Będzie podany z sosem żurawinowym.

ewaeu
  • 1 porcje
  • 300min
  • Łatwy

Składniki

1700 g łopatka wieprzowa
1000 g boczek
800 g podgardle
600 g udziec z indyka
800 g łata wołowa
600 g serce wieprzowe
1000 g wątróbka wieprzowa

4 marchewki
2 pietruszki
seler ok. 500 g
6 liści laurowych
10 kulek ziela angielskiego
łyżka pieprzu czarnego w ziarnach
łyżka owoców jałowca
2 łyżki soli

4 cebule zeszklone na oleju rzepakowym
4 bułki kajzerki
3/4 szklanki zmielonych pierniczków ( bez lukru, bez czekolady, bez kakao )

5 jajek
majeranek 7g
gałka muszkatołowa płaska łyżka
pieprz młotkowany z kolendrą 7g
sól do smaku

bułka tarta
kawałki masła

Sposób przygotowania przepisu:

Pasztet świąteczny domowy z nutą piernika

  • 1. Cebulę pokroić w grube plastry i zeszklić na oleju rzepakowym.
    Wszystkie mięsa, oprócz wątróbki oczyszczone, umyte przełożyć do dużego garnka i zalać wodą tak żeby były przykryte. Dodać warzywa i przyprawy. Gotować 1,5 godziny na wolnym ogniu. Wątróbkę ugotować w osobnym garnku. Wyjąć, wystudzić i pokroić na mniejsze kawałki.
    W garnku namoczyć kajzerki w przecedzonym powstałym wywarze ( ok. 1 l wywaru).
    Przepuścić przez maszynkę mięso, wątróbkę, cebule, dwie marchewki, pietruszkę, kawałek selera oraz namoczone kajzerki. Zrobić to trzykrotnie.
    Ręcznie zacząć wyrabiać masę i dodawać przyprawy, zmielone pierniki, jajka oraz przecedzony wywar. Dobrze wyrobić.
    Powstała masa nie może być zbyt wilgotna, ani zbyt sucha.
    Foremki wyłożyć papierem do pieczenia. Napełnić masą do 3/4 wysokości. U mnie wyszły 3 foremki 12 x 24 cm i blaszka 25 x 35 cm.
    Ładnie wyrównać. Wstawić do zamrażarki.
    Przed planowanym podaniem wyjąć z zamrażarki, rozmrozić. Można posypać delikatnie bułką tartą i ułożyć na wierzchu kawałki masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 1,5 godziny. Wystudzić, pokroić, częstować gości.
    Najlepiej podać z sosem żurawinowym albo śliwkowym.
    Smacznego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Pasztetpasztet świątecznypasztet na Boże Narodzeniepasztet z nutą piernika

Komentarze

Podobne przepisy

Pasztet świąteczny

Dodane przez: Martyna1991

Pasztet świąteczny

Taki pasztet robi od lat moja mama...

pasztet świąteczny

Dodane przez: zbysiowa

Pasztet świąteczny

Aromatyczny i przepyszny pasztet,...

image-1h5lygk

Dodane przez: Gosiek-kuchcik

Pasztet pieczony z imbirową nutą

Pasztet który znika w mgnieniu...

Pasztet świąteczny

Dodane przez: Mienta

Pasztet świąteczny

Zawsze obecny na naszym świątecznym...

Domowy pasztet z kaczki

Dodane przez: leenaa

Domowy pasztet z kaczki

Idealny na śniadanie

Pasztet z soczewicy z nutą indyjską

Dodane przez: mariwanna

Pasztet z soczewicy z nutą indyjską

Niech nie zniechęci Was, że to...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE