Czasem przygotowuję ją z powidłami śliwkowymi lub konfiturą z porzeczek.
Składniki:
8 dag masła
8 dag cukru pudru
2 jajka
25 dag zmielonego twarogu
100 ml kremówki
starta skórka z cytryny
olej
bułka tarta
mały słoik konfitury malinowej
Słowacka legumina z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron: z mąki, jajek, oleju i soli zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dolewamy wody. Rozwałkowujemy i kroimy w 5-mm paski. Gotujemy ok. 9 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy i hartujemy.
2.Masło ucieramy z 6 dag cukru i skórką z cytryny. Ciągle ucierając, dodajemy żółtka i twaróg. Masę mieszamy z makaronem i kremówką.
3.Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania wsypujemy resztę cukru. Delikatnie mieszamy z makaronem i układamy w natłuszczonym i posypanym
bułką naczyniu żaroodpornym. Pieczemy godzinę w 180 °C. Wyjmujemy z naczynia i kroimy w trójkąty.
4.Konfiturę mieszamy z niewielką ilością wody. Polewamy leguminę.
Komentarze