Słowacka legumina z makaronem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Czasem przygotowuję ją z powidłami śliwkowymi lub konfiturą z porzeczek.

Składniki:

  • 8 dag masła
    8 dag cukru pudru
    2 jajka
    25 dag zmielonego twarogu
    100 ml kremówki
    starta skórka z cytryny
    olej
    bułka tarta
    mały słoik konfitury malinowej

    Makaron:
    20 dag mąki krupczatki
    2 jajka
    łyżeczka oleju
    szczypta soli

Słowacka legumina z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron: z mąki, jajek, oleju i soli zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dolewamy wody. Rozwałkowujemy i kroimy w 5-mm paski. Gotujemy ok. 9 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy i hartujemy.
  • 2. Masło ucieramy z 6 dag cukru i skórką z cytryny. Ciągle ucierając, dodajemy żółtka i twaróg. Masę mieszamy z makaronem i kremówką.
  • 3. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania wsypujemy resztę cukru. Delikatnie mieszamy z makaronem i układamy w natłuszczonym i posypanym
    bułką naczyniu żaroodpornym. Pieczemy godzinę w 180 °C. Wyjmujemy z naczynia i kroimy w trójkąty.
  • 4. Konfiturę mieszamy z niewielką ilością wody. Polewamy leguminę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2011

Komentarze

Podobne przepisy