Słodki ananasek

0 (0 ocen)

  • 60 min

Coś dla wielbicieli ananasów

  • 60 min

Składniki:

  • BISZKOPT JASNY:
    6 jaj
    1 szkl cukru kryształu
    1 szkl mąki
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    MASA BUDYNIOWA:
    1 puszka ananasów
    budyń śmietankowy lub waniliowy

    PIANA:
    1/2 szkl białek z jajek
    1/2 szkl cukru
    150g wiorek kokosowych

Słodki ananasek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.
    Dodać mąkę zmieszana z proszkiem i lekko wymieszac.
    Wylać na formę do pieczenia.
    Piec w temp. 160-180st ok 30-40 minut.
  • 2. MASA BUDYNIOWA:
    Z puszki ananasów odlać sok.
    Na soku ugotować budyń śmietankowy lub waniliowy.
    Owoce ananasa pokroić w kostkę, połaczyć z budyniem i przestudzić.
  • 3. PIANA:
    Białka ubić z cukrem.
    Dodać kokos i lekko wymieszać.
  • 4. PRZEŁOZENIE PLACKA:
    Biszkopt - masa budyniowa - piana.

    Zapiec w gorącym piekarniku na złoty kolor w temp 180 st.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy