Śliwki w occie

0 (0 ocen)

Idealny jako dodatek np. do mięs. Zachwycą swym smakiem niejednego

Składniki:

  • 1 kg śliwek węgierek
    1/4 l octu 6%
    25 dkg cukru
    kilka goździków
    kawałek cynamonu

Śliwki w occie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki umyć,osączyć, połowę śliwek nakłuć ostrym patyczkiem, druga połowę przeciąć na pół usunąć pestkę. Wszystkie śliwki ułożyć w słoju
  • 2. Zagotować 3/4 l wody, dodać ocet, cukier i przyprawy i zagotować
  • 3. Gorącą zalewą zalać śliwki. Potem pasteryzować 10 minut.

Porady

Do śliwek można doda np. papryczki chilli

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy