Ślimaki z twarogiem i rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 25 min

Szybkie, pyszne i tanie. :)

  • 25 min

Składniki:

  • Na około 24 sztuki:

    1 arkusz gotowego ciasta francuskiego,

    250 g twarogu półtłustego,

    4 płaskie łyżki cukru,

    1 jajko,

    rodzynki,

    cukier waniliowy.

Ślimaki z twarogiem i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg rozgniatamy widelcem, dosypujemy cukier i mieszamy dokładnie. Rodzynki namaczamy w gorącej wodzie przez 2-3 minuty, odsączamy.
  • 2. Ciasto rozwijamy, równomiernie smarujemy płat ciasta twarogiem. Posypujemy cynamonem i rodzynkami (ilość według uznania). Ciasto zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku. Kroimy na grubsze “plastry”.
  • 3. Ciastka układamy na wyłożonej papierem blaszce. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem waniliowym.

    Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (190 stopni) na około 10-15 minut (obserwujemy, kiedy ciastka będą chrupiące).

Komentarze

Podobne przepisy