Ślimaczki naleśnikowe z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 35 min

To wspaniały dodatek do czerwonego barszczu. Pyszne naleśniki inaczej podane.

  • 35 min

Składniki:

  • Składniki ciasto:
    1,5 szklanki mąki
    1 szklanka mleka
    ¾ szklanki wody
    2 jajka
    Sól do smaku
    1 łyżka oleju rzepakowego
    Nadzienie:
    ½ kg pieczarek
    1 cebula
    1 łyżka oleju
    2 serki topione
    Sól, pieprz do smaku
    Dodatkowo:
    3 łyżki bułki tartej
    3 łyżki oleju rzepakowego

Ślimaczki naleśnikowe z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe bardzo dokładnie wymieszać by nie było grudek za pomocą miksera. Ciasto nie może być zbyt gęste, powinno być takie aby dało łatwo się rozlać na patelni. Na rozgrzaną patelnię wlewamy porcję ciasta. Naleśniki smażymy bez dodatku tłuszczu, ewentualnie z minimalną ilością oleju na patelni (inaczej naleśniki będą zbyt tłuste). Smażąc odwracamy je aby zarumieniły się równomiernie po obu stronach. 3-4 łyżki ciasta zostawiamy.
    Pieczarki oczyścić, pokroić w cienkie paseczki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju, dodać pokrojone pieczarki, dusić do odparowania wody, dodać serki, dusić chwilę aż rozpuszczą się, doprawić solą i pieprzem. Na ciepłe naleśniki rozkładać porcję farszu, zwijać w cienki rulonik a następnie w ślimaczki. Maczać w cieście naleśnikowym, obtaczać w bułce tartej, smażyć ze wszystkich stron na rumiany kolor. Ułożyć na talerzu w piramidkę, udekorować natką pietruszki.

Porady

1.do naleśników jako farszu można użyć świeżych lub suszonych grzybów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy